Een proactieve preventie cultuur

Een proactieve Preventiecultuur



Wat is een preventiecultuur?


Een preventiecultuur omvat de houding, waarden, (impliciete) aannames, percepties en gewoonten van de leden van de organisatie met betrekking tot het omgaan met risico’s voor de veiligheid, gezondheid en het welijn op het werk. De preventiecultuur is altijd een aspect van de organisatiecultuur (naar Zwetsloot & Dijkman, 2010).


Preventiecultuur heeft te meken met de collectieve gewoonten en gedragingen in een organisatie die relevant zijn voor de veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. Een preventiecultuur is een complex geheel dat bestaat uit meerdere lagen en (gedrags-)aspecten.



Wanneer is een preventiecultuur proactief?


  • Er is een zichtbaar of merkbaar commitment van zowel de leiding als de overgrote meerderheid van de medewerkers om zich actief in te zetten voor het (continu) verbeteren van veiligheid, gezondheid en welzijn


  • Er is veel aandacht voor veiligheid, gezondheid en welzijn in de fasen van planning, ontwerp en inkoop


  • Er wordt actief geanticipeerd op mogelijke risico's door alertheid op vroege waarschuwingssignalen en adequate reacties daarop.


  • Er wordt individueel maar vooral ook collectief geleerd van ongeplande gebeurtenissen (incidenten, fouten, afwijkingen)


  • Er wordt geleerd van de ervaringen van andere organisaties, zowel in de eigen sector als daarbuiten






Het ontwikkelen van een proactieve preventiecultuur vergt doorgaans meerdere jaren



Share by: